Heesakkers, Jean Louis

No Matricule:
05-08-1930 – 09-12-1943

Jean Louis Heesakker
op latere leeftijd

1909

 

Jean Louis Heesakkers werd, volgens de gegevens van de burgerlijk stand, geboren op Maandag 21 juni 1909 te Heerlen. In latere Militaire Administratie word echter vaak de dag ervoor aangegeven, dat is Zondag 20 juni 1909. Hij was de zoon van Jean Guillaume Heesakkers en Augusta Marie Ghislaine Florimont.

 

1925

 

Zestien jaar oud ging hij als matroos in opleiding bij de marine, hij bleef hier 1½ jaar.
Zijn echte roeping was dit schijnbaar niet, nadat hij drie keer overboord was gevallen werd hij wegens ongeschiktheid ontslagen.

Waarschijnlijk keerde hij daarna terug naar Limburg want tot zijn 18e jaar ging hij werken in de mijnen.

 

Bij de Koloniale Reserve

 

Het werken onder de grond beviel hem schijnbaar niet want hij besloot te tekenen voor de Koloniale Reserve en kreeg zijn opleiding in Nijmegen. Het Korps Koloniale Reserve te Nijmegen was vanaf 1890 een belangrijk werfdepot voor het Oost-Indisch Leger.

 

1928

 

Op 12 april 1928 vertrok Jean Heesakkers naar Nederlands Oost Indië waar hij op 10 mei 1928 aankwam in Batavia. Dit paste waarschijnlijk beter bij hem en hij volbracht zijn diensttijd van 4½ jaar in Batavia.

 

1933

 

Na het beëindigen van zijn diensttijd, besloot hij in Indië te blijven en werd opzichter bij de gevangenis te Padang op Sumatra.

 

 

Prentbriefkaart van de gevangenis in Padang

 

 

1935

 

In 1935 kreeg hij schijnbaar genoeg van Indië en keerde terug naar Nederland. Zijn vrouw bleef achter op Java, omdat zij niet mee wilde gaan!

 

1937

 

Terug in Nederland, keerde Jean Heesakkers ook weer terug naar Limburg en werd opzichter bij een rubberfabriek te Maastricht. Bij deze fabriek gaat het zeer waarschijnlijk om de rubber verwerkende fabriek “Rubberfabriek Holland” aan de Lage Kanaaldijk, die o.a. fietsbanden produceerden die werden verkocht onder de merknaam "Radium".
In 1937 ging deze fabriek failliet en verloor hij zijn baan.

In 1938 raakt hij verwikkeld in een “vrouwen perkara”. Dit uit Nederlandse Indië afkomstige woord betekend (letterlijk) een zaak, maar ook een verschil van mening over iets, hoe klein ook, bijvoorbeeld de hoogte van een tuinhek, dat koste wat het kost uitgevochten dient te worden, bij voorkeur door tussenkomst van de rechter. In zo'n perkara gaat het meestal al lang niet meer om de hoofdzaak, maar worden ook allerlei frustraties, die nu eenmaal tussen bevolkingsgroepen bestaan, botgevierd en tot grote hoogte opgezweept.

Deze perkara leverde Jean Heesakkers, 3 jaar voorwaardelijk van de Commissaris van Politie te Maastricht op.

Het Franse Vreemdelingenlegioen

In datzelfde jaar op 4 augustus 1938, bijna 30 jaar oud, tekent Jean Heesakkers in Lille (Frankrijk) voor het Franse Vreemdelingenlegioen.
Zoals alle toekomstige legionairs uit die tijd, wordt Jean Heesakkers naar Noord Afrika gezonden. Hij wordt ingedeeld bij de Cavalerie en achtereenvolgens gestationeerd te: Ouargla (Zuid Algerije),
Fort Gardel (Zuid Algerije)
Sidi Bel Abbes (Algerije)
Saint Louis ( Senegal)

In de uitgestrekte vlaktes van Zuid Algerije, experimenteerde de Franse Legerleiding in de jaren ’30 met gemotoriseerde eenheden.  

Legionair bij pantservoertuigen van een gemotoriseerde eenheid
van het Franse Vreemdelingenlegioen in Zuid Algerije

1943

Op 23 Maart 1943 vertrekt hij met zijn eenheid naar het front in Tunesië. De strijd is kort maar hevig, op 12 mei 1943 geven de Duitsers en Italianen zich in Tunesië over.

Jean Heesakkers 5 jaar zitten er ook bijna op.

Nederlandse strijdkrachten

In Fez (Marokko) komt hij in contact met Nederlandse Kapitein Versteegh en tekent hij als vrijwilliger bij de Nederlandse strijdkrachten in Engeland. Hij blijft in Algiers in depot tot zijn verscheping op 28 November 1943, naar het Verenigd Koninkrijk Engeland.

Rekrutering Noord Afrika. Lijst van Oud-Legionairs van Nederlandse herkomst die op 28 November 1943 naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken.
J.L. Heesakkers, H. Smit, H.T. van Maurik, G. Schutte, J. Ter Haak, H. de Groot, G. Bol, J.R. Slijper, A. Jordaans, W.P. Schwarz, F.D. Houtepen.

Na een ondervraging op 6 Januari 1944 in Engeland wordt hij gekarakteriseerd als: “Doet zich enigszins schuchter voor, goed militair ..”
Waarschijnlijk op basis van zijn ervaring bij de Cavalerie van het Vreemdelingenlegioen wordt Jean Heesakkers geplaatst bij de verkenningsafdeling (Recce) van de Koninklijke Nederlandse Brigade "Prinses Irene".

Tussen 5 en 11 november 1944 was de Verkenningsafdeling van de Irene Brigade geplaatst bij een afwateringskaneel in Baardwijk, Gevechtsgroep II in Waalwijk en Gevechtgroep I tussen Besoyen en Waalwijk. De artillerie en de Staf in Kaatsheuvel. Gevechtgroep II lag in Loon op Zand. In de omgeving van deze troepen lagen veel mijnvelden. Enkele soldaten, Wmr. Bloemen, Van Lienden en ook Jean Heesakkers, liepen daardoor bij een patrouille langs de Maas op een mijn en raakten zwaar gewond [2].

“Toe hij stierf had hij nog steeds scherven van de mijn in zijn lichaam”

Convoluut van Jean Heesakkers

Het convoluut van Jean Heesakkers met o.a.
het Invasiekoord en
Oorlogsherinneringskruis met gespen Krijg ter Land en Normandië 1944.

 

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via:

NLLegioen@hotmail.com

Bronnen:
[1] Nationaal Archief

[2] http://www.prinsesirenebrigade.nl/tilburg.htm
[3] Informatie van familie Reijman

Versie 31-05-2015