Ebe Rinderts Kooistra

Ebe Rinderts Kooistra nam omstreeks 1840 dienst in het Franse Vreemdelingenlegioen alwaar hij deel nam aan de verovering van Algerije.
Zijn levens geschiedenis is in 1860 beschreven en gepubliceerd op volgende website:

kooistra

Verder onderzoek is gedaan door Geert Zijlstra uit Ureterp maar zijn website is vervallen. Via cache kon ik volgende informatie  nog achterhalen.

Op 6 januari 1810 werd Ebe Rinderts Kooistra in Ureterp geboren. Hij werd op 11 februari in de N.G.-kerk gedoopt. Bij de doopinschrijving wordt vermeld dat zijn moeder Tietje Eeuwes Oosterhof is, en dat Ebe in onecht is geboren. Zijn vader is onbekend, tenminste voor ons, maar hij zal niet voor niets al bij zijn doopinschrijving met de achternaam Kooistra worden vermeld en zijn grootvader Eeuwe Lubbes Oosterhof neemt ook nog eens in 1812 de achternaam Kooistra voor hem aan. In de Friese archieven komen we Ebe Rinderts Kooistra verder niet meer tegen.
Ebe blijkt een enerverend leven te hebben gehad. Zo heeft hij deelgenomen aan de 10-daagse veldtocht van 1830, is daarna in België, Frankrijk en Italië geweest. Ook heeft hij dienst genomen in het Franse Vreemdelingenlegioen en komt in Noord-Afrika terecht, waar hij ook nog eens een Sultan ontmoet, en "verloofd" wordt aan een dochter van die Sultan. Nadat hij is gevlucht komt hij uiteindelijk in 1843 weer in Nederland terug.

Hier trouwt hij in 1844 in Raamsdonk met Petronella van der Made, een dochter van Adriaan van der Made en Dina Huisman. Samen krijgen ze een dochter Louisa Johanna, geboren in 1845. Ebe is overleden in Sleeuwijk in 1861. Dochter Louisa trouwt in 1866 in Vlissingen met de smid Andries Spinnaaij.
Ebe wordt timmerman, of beter gezegd houtzager, hij woont in Made, Ridderkerk, Vlissingen en in Sleeuwijk. Hij heeft onder anderen gewerkt op de Rijks Marinewerf in Vlissingen. Hier treedt hij in dienst op 31 mei 1858 als houtzager 1e klasse. Hij verlaat de werf op 10 september 1860 op eigen verzoek in de functie van houtzager 2e klasse.

Zijn levens– en vooral bekerings geschiedenis is in 1860 beschreven door een aantal vrienden. Al te precies met data waren ze niet, maar wie maalt daarom.