Petrus Nink
(Pierre NINK en Pierre NINCK)
No Matricule: 42.604 E.V. 1914
08-1914 - 27-09-1915 (zwaar gewond geraakt)

Pierre Nink is op 27 september 1915 in Champagne door een obus aan het hoofd verwond,
zodat een operatie nodig bleek, met het gevolg dat hij verder ongeschikt voor den dienst is

Jeugd

Petrus Nink wordt op 23 Juni 1881 in Groningen geboren.[1] Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt is hij werkzaam als directeur van een biscuitfabriek[4]

Vreemdelingenlegioen

In Augustus 1914 meldt Petrus Nink, door Nederlanders ook wel Piet genoemd, zich als oorlogsvrijwilliger[2].
Hij wordt ingedeeld bij het Franse Vreemdelingenlegioen. Binnen de Franse Militaire Administratie wordt voor zijn voornaam de Franse schrijfwijze gehanteerd, Pierre.
Petrus Nink dient als 2e Classe , met matricule au corps 42406 bij compagnie C 3 du 1er rég. étranger[1][a].

27 September 1915, Boyau de l’Archiduchesse tegenover de Butte de Souain [3]

27 September 1915

27 September 1915: het 2e R.M. 1er R.E. bivakkeert  in het bos naast “le boyau de l’Archiduchesse” en brengt de dag door met uitbouwen van de loopgraven en schuilplaatsen om zichzelf te beschermen tegen het onophoudelijke bombardementen van de vijand, die voor zware verliezen veroorzaken, 11 doden met inbegrip van luitenant Louis Boutonnet, 38 gewonden waaronder kapitein Leroy en luitenant Voelkel.
Onder deze 38 gewonden zeer waarschijnlijk Petrus Nink[1][b] .

Bois de Vincennes, Maart 1917, Medaille Militaire

Algemeen Handelsblad 28-03-1917
“ Reeds hadden twee Hollandsen legionairs, de heren J. den Tex Bondt en J. Oxenaar, de Médaille Militaire verworven, een onderscheiding die in het Franse leger niet gemakkelijk verdiend wordt. De uitreiking aan den heer Nink had plaats op het oefenveld in het Bois de Vincennes, achter het oude kasteel, waar een “prise d'armes" gehouden werd. De militaire gouverneur van Parijs had de attentie gehad de Nederlandse kolonie uit te nodigen om tegenwoordig te zijn hij deze “prise d'armes" en velen hadden daaraan gevolg gegeven.
Na afloop stond er door de goede zorgen van het Comité des Engages volontaires Hollandais in een restaurant in Vincennes een glas champagne klaar.
De heer Nink, evenals trouwens de heren Oxenaar en Den Tex Bondt, is ernstig gewond geweest; hij is echter flink aan de beterende hand.”


Uitreiking van de Medaille Militaire aan Petrus Nink, Bois de Vincennes [2]
NINK Pétrus, Décoration : Médaille militaire
Grade : matricule 42604, légionnaire (active) à la compagnie C 3 du 1er rég. étranger
Faits de guerre : bon et brave légionnaire.
Blessé très grièvement au cours de l'attaque du 27 septembre 1915. Hémiplégie droite

Volgens een krantenartikel uit 1919 [6] , krijgt bij diezelfde gelegenheid nog een Nederlander R.A. Volgel een onderscheiding:
“Onder deze laatste behoort behalve de heer Vogel, nog een ander oud-stadgenoot, de heer Piet Nink, die vaak met hem zij aan zij streed. Alsof het toeval er de hand in had, werden beiden op denzelfden dag gedecoreerd en daar stonden de twee Groningers, die de eer valenze stad hoog Weteen, naast elkander, terwijl de troepen voor hen defileerden.
De heer Nink, die ondanks de afschuwelijke tonelen aan het front., steeds zijn gevoel voor humor bewaard had, wist zijn gemoed op dat treffende ogenblik niet anders te luchten dan door in het plat-Groningsch tegen zijn wapenbroeder te zeggen: „Dat mosten ze nou ies in Grönnei zain."

De hoog onderscheidde Petrus Nink komt daarna nog vaker in het nieuws, meestal samen met aan Nederlanders die onderscheiden zijn met de Medaille Militaire. Actief bij deze gelegenheden is steeds het Comité des Engages volontaires Hollandais.

Parijs, 14 Juli 1918,
Petrus Nink beidt een bos bloemen aan de vaandeldrager van het
230ème régiment d'infanterie.
Rechts van hem op de foto, met de hoge hoed in de hand Mr Boutelje,
président du comité des engagés volontaires hollandais,
daarnaast op één been Jan Oxenaar en naast hem nog een drager van de medaille militaire

 Faleristiek

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via:

NLLegioen@hotmail.com

Bronnen:

[1] via http://www.genealogie.com/

Naturalisation
A l'origine cette personne était de nationalité étrangère, elle est devenue française en bénéficiant d'un décret de NATURALISATION. Le premier texte concernant les naturalisations d'étrangers en France est un arrêt du Parlement de Paris daté de 1515: L'enfant en France de parents étrangers est Français s'il choisit de se fixer définitivement en France.
Numéro de décret : 73-33
SUJET :  Nink Petrus
Naissance : le 23 juin 1881 à Groningue (Hollande)
Lieu de l'acte : FRANCE
Date de l'acte : le 21 décembre 1932

Soldats distingués (1914-1918)
SUJET :  NINK Pétrus
Décoration : Médaille militaire
Grade : matricule 42604, légionnaire (active) à la compagnie C 3 du 1er rég. étranger
Faits de guerre : bon et brave légionnaire. Blessé très grièvement au cours de l'attaque du 27 septembre 1915. Hémiplégie droite
Source : Bulletin des Armées

[2] L'Image de la guerre : publication hebdomadaire illustrée, No 123, Maart 1917

UN NEUTRE A L'HONNEUR

Y a-t-il encore des neutres ? La dernière décision de l'Allemagne relative à son blocus sous-marin nous répond catégoriquement: non. Sont restés soi-disant neutres ceux qui de par leur situation géographique sont obligés d'attendre avec anxiété les événements. Telle la Hollande. Mais qu'on soit bien persuadé que, s'il faut qu'il défende son territoire, le peuple hollandais se lèvera tout entier. Rien alors ne saura étouffer la protestation nationale et les digues mêmes, comme au temps de Louis XIV, s'ouvriront pour arrêter l'envahisseur. En attendant, que de hollandais combattent pour nous et avec nous. Et plus d'un parmi eux se distingue par e héroïsme et par sa bravoure.
On vient de decorer de Vincennes de la Médaille Militaire et de la Croix de Guerre, le soldat hollandais Pierre NINK, engage Août 1914 et grièvement blessé depuis. C'est cette cerémonie que représente la première des photographie ci-dessus. Sur la seconde, nous voyons le Président des Engagés volontaires hollandais M; Boutelje et Sloog, remercier chaleureusement le héros. Honour aux neutres ; ils savent aujourd'hui de quel côté de la balance se trouvent la justice et le droit.
[3] http://www.legionetrangere.fr/index.php/code-d-honneur/79-infos-fsale/569-histoire-septembre-1915-la-legion-etrangere-et-la-deuxieme-offensive-de-champagne

[4] Excelsior – L'Equipe Numéro d'image : 74136-1 Numéro d'inventaire : EXL-16890 Guerre 1914-1918.
Revue du 14 Juillet 1918 à Paris.
Mr Boutelje, président du comité des engagés volontaires hollandais, remet une gerbe de fleurs au porte-drapeau du 230ème régiment d'infanterie. Photographie parue dans le journal "Excelsior" du lundi 15 juillet 1918.

[5] Algemeen Handelsblad 28-03-1917 Nederlanders in het Fransche leger

[6] Een Nederlander in Frankrijk.
[Nieuwsblad van het Noorden, 17-10-1919]

Onze oud-stadgenoot, de heer R. A. Vogel. die in den oorlog heeft medegevochten aan Fransche zijde als vrijwilliger, vertoeft voor enkele dagen in zijn geboortestad. Van hetgeen hij daar op het oorlogstooneel heeft gezien en medegemaakt, deelde hij ons het een en ander mede. Evenals de heer Vogel streden aan Fransche zijde nog ruim 300 andere Nederlandsche vrijwilligers. Van die 300 zijn er nog slechts 48 in leven, en daarvan brachten er slechts 4 het zonder verwondingen af. De overigen zijn allen min of meer verminkt. Onder deze laatste behoort behalve de heer Vogel, nog een ander oud-stadgenoot, de heer Piet Nink, die vaak met hem zij aan zij streed. Alsof het toeval er de hand in had, werden beiden op denzelfden dag gedecoreerd en daar stonden de twee Groningers, die de eer valenze stad hoog Weteen, naast elkander, terwijl de troepen voor hen defileerden. De heer Nink, die ondanks de afschuwelijke tonelen aan het front., steeds zijn gevoel voor humor bewaard had, wist zijn gemoed op dat treffende ogenblik niet anders te luchten dan door in het plat-Groningsch tegen zijn wapenbroeder te zeggen: „Dat mosten ze nou ies in Grönnei zain." Ja. de Hollanders hebben de eer van hun land hoog gehouden. Waren er gevaarlijke ondernemingen te doen, dan waren de Nederlanders er als de kippen bij om hun leven te wagen, Zij vochten voor een ideaal, n.l. den oorlog zoo heftig mogelijk te voeren om het Duitsche militairisme te knakken en een volgenden oorlog onmogelijk te maken. Een bewijs voor hun dapper gedrag is wel dat allen gedecoreerd zijn en de uitlating van een Fransch kolonel „Ik heb veel vrijwilligers gehad bij mijn troep, maar onder hen waren de Nederlanden verreweg de beste." Hoe hij aan zijn decoratie kwam!.
Met een troep vrijwilligers had sergeant Vogel een blokhuis tegenover de vijandelijke linie gekomen, en bestookte van daaruit den vijand, .totdat een Duitsch officier met een witte vlag verscheen, die hem nadrukkelijk wees op den nuttelooze eener verdere verdediging, aangezien het blokhuis ondermijnd was en de vijand bij voortzetting van het gevecht niet zou aarzelen het gebouwtje in de lucht te doen springen. Sergeant Vogel wilde van geen overgave weten, doch liet zijn mannen volkomen vrij, waarop het grootste gedeelte zich overgaf. Met 8 man achtergebleven hervatte Vogel het gevecht en zette dit voort, totdat het zaakje in de lucht sprong. . Drie maanden later kwam hij in het hospitaal bij, al dien tijd buiten bewustzijn geweest zijnde met • een zware hersenschudding tengevolge (waarvan hij toen aan tongverlamming leed. Eerst veel later na een zorgvuldige behandeling kreeg hij zijn spraak terug. De heer Vogel vertelde daarna van verschillende gevechten, die hij met zijn vriend Nink medemaakte. En als hij aan dien tijd terugdenkt, raakt hij in vuur. zwaait met zijn armen en roept evenals hij dat in het gevecht deed onder de opwekkende tonen der' „Marseillaise": avant! En avant! C'est pour la France!"
En een ogenblik later vertelt hij met een rilling van afschuw, hoe zij daar in de voorste loopgraven stonden, tot de middel in de modder in de snerpende kou, terwijl de kogels rond hen floten en knalden. Hoe tengevolge van het zware bombardement de ravitaillering moest worden gestaakt en ze als wilde dieren stukken vleesch uit een paardelijk sneden en die rauw opaten en om hun dorst te lessen modderwater dronken.
En ondanks al deze verschrikkingen heerschte er in de Fransche gelederen een opgewekte geest.Of de Franschen dan tijdens dein oorlog _Jet veranderd zijn? I Natuurlijk. De mentaliteit van het Fransche volk is veranderd; de Franschman is ruwer geworden en zooals de heer Vogel zegt: „Hij heeft de zenuwen „a fleur de son peau". Bij teem klein verschil van mening komen direct we vuisten er bij te pas. Men oordeelt in Frankrijk niet ongunstig over (Nederland, verzekerde ons de heer Vogel. Het Nederlandsche volk is men gunstig gezind, doch meent men, dat de handelsstand in ons land reusachtig heeft geprofiteerd van dezen rampzalige oorlog en veel oorlogswinst heeft gemaakt. Langzamerhand verbetert de verhouding tussen den Nederlandschen en den Franschen handelsstand echter wel weer.

LE 2ème RÉGIMENT DE MARCHE DU 1er RÉGIMENT ÉTRANGER
En Champagne : septembre 1915 - La butte de Souain et la ferme de Navarin
L'assaut sur la butte de Souain et la ferme de Navarin

L’attaque se déclenche le 25 septembre 1915 mais le 2ème Régiment de Marche du 1er Étranger n’est véritablement engagé que le 28. Dans l’immédiat, il est en réserve du corps d'armée coloniale, au Sud de Souain. La Division Marocaine est située à droite de la 4ème Armée et à pour objectif la prise de la butte de Souain.

A 9 h 15 sous une pluie diluvienne, les troupes bondissent des tranchées de départ et s’élancent vers les tranchées allemandes.

A 11 h, le régiment reçoit l'ordre de se porter à hauteur de la place d'armes de l'Opéra.Ce mouvement s'effectue sous une pluie violente, dans la boue et dans une atmosphère empuantie par les gaz. Le régiment parvient à l'endroit fixé, il reçoit l'ordre de nettoyer le saillant de Presbourg. La densité des tirs d'artillerie oblige les unités à utiliser les boyaux de plus en plus encombrés pour aller mettre hors de combat les derniers défenseurs du saillant, et prendre contact avec le régiment frère dans l'ouvrage de Wagram.

A 16 h, le régiment est mis à la disposition de la 10ème D.I.C. et reçoit la mission de poursuivre vers les bois U 23 et U 24. En abordant le bois C 2, les compagnies tombent sur les fantassins du 171ème RI et du 2ème Régiment de Marche du 2ème Étranger. Les trois régiments organisent ensemble le bois et ses abords.

Vers 22 h, ordre est donné au 2ème Régiment de Marche du 1er Étranger de prendre liaison avec le 42ème R.I.C. qui se trouve dans le bois U 22. Le Bataillon B organise le boyau de l'Archiduchesse, et aménage une tranchée dans les bois U 21 et U 22. Sans être engagé à fond le régiment a perdu dans la journée 2 officiers et 146 sous-officiers et légionnaires tués, blessés ou disparus.

Au cours de la journée du 26, le régiment reste en place sous un bombardement violent qui éprouvent durement la troupe. Au 2ème Régiment de Marche du 1er Étranger les pertes sont à peine inférieures à celles de la veille.

Le 27, les légionnaires retrouvent leurs camarades du 2ème Étranger au sein de leur brigade reconstituée ainsi que ceux du 4ème Tirailleurs.

[7] Louis Jacques Marie Eugène BOUTONNET, Mort pour la France le 1915 (Souain-Perthes-lès-Hurlus, 51 - Marne), (e) le/en 28-12-1886 à Dreux (28 - Eure-et-Loir, France), Carrière,  Grade sous-lieutenant, Unité, 1 er régiment étranger - 2ème régiment de marche, Classe 1904, Bureau de recrutement Rouen Nord (76), Matricule au recrutement 1054, Mention Mort pour la France, Lieu de transcription du décès Dreux Département de transcription du décès 28 - Eure-et-Loir

[a] Het is niet duidelijk welke eenheid precies met “compagnie C 3 du 1er rég. étranger” bedoeld wordt.
Op basis van de plaats en de datum waarop Petrus Nink zijn verwondingen opliep kan het een van de volgende eenheden geweest zijn 2e R.M. 1er R.E. of 2e R.M. du 2e R.E.
Waarschijnlijk dat het 2e R.M. du 1 .R.E. bedoeld wordt. De bataillons hadden een letter als indentificatie A,B,C en D.
Op basis daarvan bataillon C, 3e Cie

 

Versie 26-03-2016