Johannes Oremus

No Matricule: 88.842

Op het spoor van OREMUS

Jarenlang stond de naam Oremus op deze website op de pagina Sporen.
Er kwam nooit een reactie.
De naam kwam uit het boek "So erlebte ich Vietnam" van de Zwitserse Legionair Willy Angst op blz. 68, en al die jaren was niet duidelijk of het hier een echt of fictief persoon betrof.

 

Angst schrijft:
“De Luitenant bevond zich in begeleiding van chef Hoffman en de Infirmerie-Major Oremus, een Hollander. Oremus was ooit arts geweest en in het Legioen diende hij als verpleegkundige met de rang van Sergent-Chef.” [1]

 

In 2015 duikt de naam opnieuw op in de database van “oorlogsvrijwilligers” uit de periode 1 September 1939 – 25 Juni 1940 [2].
Ditmaal met voornaam, geboortedatum en geboorteplaats
Johannes Oremus, 14-04-1911 à Zrist (Hollande).
Een zoekopdracht in WieWasWie leert dat de volledige naam
Johannes Adrianus Aloysius Oremus is en de geboorteplaats Zeist, de geboortedatum is identiek aan die uit de database van de “oorlogsvrijwilligers”.

De meest bijzondere vondst is echter een brief van Johannes Oremus op een genealogie website [4], de brief dateert uit 1942.
Op basis van deze gegevens kon de volgende reconstructie gemaakt worden.

 

Jeugd

Johannes Adrianus Aloysius Oremus wordt op 14 April 1911 in Zeist geboren als jongste zoon van 12 kinderen van Hubertus Aegidius Oremus en Theodora Schouten.

 

Vreemdelingenlegioen (1)

 

Vreemdelingenlegioen (2), oorlogsvrijwilliger

Uit de brief is op te maken dat Johannes, roepnaam Joop, Oremus al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Vreemdelingenlegioen gediend heeft, hij schrijft namelijk:

Toen de oorlog uitbrak, heb ik gedaan wat mijn plicht was.
Ben weer als vrijwilliger in het legioen gegaan.
Was in Marokko, en toen wij naar het front zouden gaan, was alles voorbij.

Joop Oremus nam die 2e keer dienst als vrijwilliger voor de duur van de oorlog in Oran, kreeg het Numero Matricule 88.842 en werd voorlopig ingedeeld in het verzamel depot van van het Vreemdelingenlegioen.

Na de wapenstilstand op 25 Juni 1940 wordt Joop Oremus net als vele duizenden andere oorlogsvrijwilligers gedemobiliseerd. Hij schrijft hierover:

Na den wapenstilstand zag het er tamelijk slecht voor me uit. Zonder werk, zonder geld – en zonder tehuis. Gelukkig ben ik aan zulke toestanden een beetje gewoond, en ben geen kind meer. Stel jullie voor, in april ben ik mijn 32sten jaar ingegaan en zwerf al sedert mijn 19den door den wereld.

De Tyfus epidemie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog breekt er in Algerije en met name in het département Oran een typhus epidemie uit, die honderden het leven zal kosten. Vreemd genoeg is deze epidemie een geluk voor Joop Oremus.
Of Joop Oremus ooit een opleiding tot arts heeft gevolgd is niet duidelijk wel dat hij schijnbaar over medische vakkennis geschikt. Joop Oremus schrijft:

Daar brak opeens een geweldige epidemie van typhus uit. Dat was mijn geluk. Daar ze hier wel wisten, dat ik mijn beroep goed ken en dat ik voor niets bang ben, heeft de gemeente mij aangenomen om dezen ziekte te bestrijden. Natuurlijk was zoiets juist wat ik nodig had. Daar was werk aan de winkel. Organisatie – vakkennis en niet bang zijn. Heb in een oud fort een lazaret geïnstalleerd en ben sedert die tijd – april 1941 – als directeur benoemd.

Hij ondertekend zijn brief dan ook met J. Oremus, directeur du lazaret communal Sidi Bel Abbes.

Vreemdelingenlegioen (3), Indo Chine

 

Na zijn baan als directeur van het lazaret communal in Sidi Bel Abbes, treedt Joop Oremus op een zeker moment voor de 3 keer weer in dienst van het Vreemdelingenlegioen.

Volgens Angst [1] heeft hij tenminste de rang van Sergent-Chef bereikt dient in Indo China en werkt ook hier als medicus.

In 1947 laat Joop Oremus zich neutraliseren tot Fransman [3].

Faleristiek

 

Voor zijn werk als directeur van het lazaret communal in Sidi Bel Abbes wordt Joop Oremus onderscheiden met de Médaille d'honneur des Épidémies [Eremedaille van de Epidemieën].
Zoals hij zelf schrijft in zijn brief uit 1943:

Voor een maand geleden heeft men mij de zilveren medaille – “des epidemies” aangehaakt. Een der hoogste decoraties die het in het medicijn-corps geeft.

MÉDAILLE D'HONNEUR DES ÉPIDÉMIES.

Le J.O. du 9 mai a publié un arrêté en date du 8 mai 1942 par lequel la médaille d'Honneur des Epidémies a été décernée aux personnes ci-après désignées :
[…]
Médaille d'Argent
[…]
M. Oremus (Johannès), infirmier de l'équipe sanitaire mobile à Sidi-Bel-Àbbès.

Médaille d'honneur des épidémies

[…]
Département d'Oran.
[…]
Médaille d'argent
[…]
M. Oremus Johannes, infirmier, Sidi-bel-Abbès

Médaille d'honneur des épidémies (Algérie).

Par arrêté en date du 8 mai 1942, des médailles d'honneur des épidémies ont été décernées aux personnes ci-après désignées:
[…]

DÉPARTEMENT D'ORAN
[…]
Médaille d'argent.

[…] M. Oremus (Johannès) infirmier de l'équipe sanitaire mobile de Sidi-Bel-Abbès.

 

Verder onderzoek gaande, heeft U meer informatie laat het mij weten via:

NLLegioen@hotmail.com

Bronnen:
[1] Willy Angst, So erlebte ich Vietnam, Gemsberg Winterthur, 1966

[2] Sources Mémorial de la Shoah - Fonds UEVACJEA, via

http://www.memoiredeshommes.sga.defense.gouv.fr/fr/article.php?larub=227&titre=engages-volontaires-etrangers-en-1939-1940

[3] Numéro de décret : 5949-38 SUJET :  Oremus Johannes Naissance : le 14 avril 1911 à Zeist (Hollande) Lieu de l'acte : FRANCE  Date de l'acte : le 25 octobre 1947

[4] http://www.ficos.nl/jan/personen/2/persoonskaart.html

[5] Informations générales (Vichy. 1940) France. Ministère de l'intérieur 1942/05/19 (A3,N90)
via http://gallica.bnf.fr/ {"oremus johannes"}

[6] L'Echo d'Alger : journal républicain du matin 1942/05/10 (A31,N11595)-1942/05/11.
via http://gallica.bnf.fr/ {"oremus johannes"}

[7] Journal officiel de la République française. Lois et décrets , 1942/05/09 (A74,N111) via http://gallica.bnf.fr/ {"oremus johannes"}