Alexander Schaefer
No Matricule: __.___
1955 - 14.07.1957 (gedeserteerd)

19570714 Paris aux Champ Elysees.jpg

Detachement van het 1ere R.E.P. op de Champ Elysees in Parijs
tijdens de parade op 14 Juli 1957

Vader Schaefer “smokkelde” zijn zoon uit Vreemdelingenlegioen naar huis,
dit is de kop op donderdag 18 Juli in het Dagblad voor Amersfoort van het volgende krantenbericht:

(Van onze correspondent)

HEERLEN. – De veertiende juli 1957 – de nationale feestdag in Frankrijk – zal ook voor het gezin Schaefer in Heerlerheide als een historische dag geboekstaafd blijven. Op die dag heeft vader Schaefer zijn zoon Alexander in Parijs “ontvoerd” uit het Franse Vreemdelingenlegioen.

In 1955 was Alexander van huis weggelopen en langs allerlei omzwervingen met een vriend in het Vreemdelingenlegioen terecht gekomen. De jongen wilde wat van de wereld zien. Vanuit Marseille is hij – nadat hij had getekend – met een militair schip naar Afrika overgebracht. De opleiding en de training waren zeer zwaar en uit de brieven die thuis aankwamen begrepen zijn ouders dat Alexander niet bepaald enthuosiast was over het Vreemdelingenlegioen en met heimwee aan Heerlerheide dacht. Hij kreeg een opleiding tot parachutist, heeft een parachutistenbrevet gekregen en gevochten tegen Algerijnse opstandelingen. Drie keer is hij gedropt en daarbij twee keer licht gewond.

Begin juli moest hij naar Parijs om deel te nemen aan een grote parade van legionairs. Alexander schreef dit naar huis en nodigde zijn ouders uit, als zij er iets voor voelden, hem in Parijs te bezoeken. Verder niets.

Vader Schafer is toen met zijn vrouw naar Parijs vertrokken. In hun koffer namen zij een burgerpak voor Alexander mee. Na lang zoeken en veel vragen kwamen zij bij de parachutistenkazerne en daar hebben zij met Alexander gesproken. Deze vertelde hun dat hij de volgende dag aan de parade zou moeten deelnemen, daarna kreeg hij verlof tot maandagmorgen. Tijdens die vrije uren hebben zijn ouders  hem meegenomen naar hun hotel waar hij zijn uniform verwisselde voor burgerkleren. Vader Schaefer heeft het vreemdelingenlegioenuniform in een vuilnisemmer gestopt. Zo snel mogelijk zijn de Schaefers daarna naar Nederland teruggereisd. Het feit, dat Alexander geen paspoort had heeft vader Schafer eveneens overwonnen door het retourkaartje aan zijn zoon en de voor zijn zoon gekochte enkele reis aan zijn vrouw te geven. “M’n zoon is in Parijs uit geweest en heeft toen wat te diep in het glaasje gekeken.

Daarbij is hij zijn paspoort kwijt geraakt...” maakte hij de Franse douane wijs. De Nederlandse marechausses stonden ietwat kritischer tegenover dit verhaal dan de Franse en Belgische douaniers maar na een kort onderzoek bleek dat de zoon inderdaad Nederlander was. Toen kon het drietal in de kortst mogelijke tijd naar Heerlerheide terugkeren.

Alexander Schaefer was op die dag niet de enige Legionair van Nederlandse herkomst die meeliep met parade.
Ook Wim Vaal, op dat moment diende bij het 1ere R.E.P.,was geselecteerd.
Zijn verhaal hierover is te vinden in het boek van Peter Dicker over het leven van Vaal [2]. In de context van het krantenbericht over Schaefer zijn de volgende passages interresant, zeker aangezien Vaal en Schaefers op dat moment ongeveer even lang dienden.
 
“ln de truck naar Sidi Bel Abbès kijken sommigen me wat bevreemd aan. Een goedmoedige lobbes naast me legt uit: 'De selectie voor dit soort klusjes gaat eigenlijk vooral op anciënniteit. Zeker voor Parijs. Het is daar te gemakkelijk om te deserteren. Kijk, als je al in je vierde jaar bent, doe je dat niet meer.
Op een of andere manier weten ze dat ze met jou geen gok nemen.'

Terug op het château leveren we de rode schouder-epauletten in, de ceintuur en de versierselen van het tenue. De rest mag je aanhouden. Wie tijdens de parade geen straf heeft opgelopen, mag de stad in. Quatorze juillet vieren.
Het is al nacht als ik op de basis terugkom. Een aantal jongens komt te laat. Dat heeft geen weg geweten met het privilege dat iedereen in uniform gratis drinken heeft op alle bals in de stad. Twee jongens komen helemaal niet meer opdagen. lk kan daar niet bij.

Of het bij éen van deze twee jongens om Schaefer gaat is niet geheel zeker. Uit het krantenartikel is niet op te maken bij welk parachutisten regiment Schaefers diende.
Beide parachutisten regimenten van het Legioen het 1er R.E.P. en het 2eme R.E.P. stuurden namelijk ieder éen detachement zoals uit een artikel in het maandblad van het Legioen uit September 1957 is op te maken [3].

Reacties E-mail: NLLegioen@hotmail.com

Bron:
[1]  http://www.archiefeemland.nl
[2] Peter Dicker, Soldaat in de woestijn, ‘Sergeant Baraka’ in het Franse Vreemdelingenlegioen, ISBN 9789054291367
[3] Kepi Blanc, Les 2 R.E.P. a Paris, KB Septembre 1957 No 125
Volgens dit artikel verbleven de Legionairs ook in niet in een kaserne, zoals in het krantenartikel vermeld staat, maar in een hal van het Parc des Expositions bij Porte de Versailles.

Versie 16.10.2010

Home