Robert (Bob) Michels
Mle 72.547
27.07.1937 – ca. 06.1940

Michels, Robert

Bob Michels in het koud weer  uniform van het 3e R.E.I. eind jaren 30.
Duidelijk herkenbaar om zijn linker schouder
 de dubbele fourragère van het Regiment.

Robert Cornelis Michels, roepnaam Bob werd geboren op 18 November 1916 in Arnhem.
Als 18 jarige wordt Bob Michels opgeroepen voor militaire dienst, en ingedeeld bij het 8e Regiment Infanterie [1][3].

1937
In 1937 zwaait Bob Michels af als dienstplichtig sergeant. Het is midden in de crisisjaren en hij staat zonder werk.

Mle 72.547 Dienst in het Franse Vreemdelingenlegioen

07-1937
Met 'n HBS-diploma op zak en avontuurlijk van aanleg meldt hij zich in Juli 1937 bij een aanmeldingsbureau van het Franse Vreemdelingenlegioen. Bob Michels is op dat moment volgens de Nederlandse wet nog minderjarig.
Via Marseille gaat hij naar Sidi Bel Abbès (Algerije) en krijgt het Legioen nr: 72.547.

Na de opleiding wordt hij ingedeeld bij het 3e Regiment Etranger. Bovenstaande foto van Bob Michels is uit deze periode.

09-1939
In september 1939 worden vrijwilligers gevraagd om in Europa ingezet te worden, Bob Michels meldt zich.
1940
In 1940 gaat hij met zijn nieuwe eenheid de 13e DBLE naar Noorwegen, inscheping in Brest op 24 April 1940 en wordt bij Narvik ingezet in de strijd tegen de Duitsers.
Hier raakt Michels tweemaal gewond en wordt hij voor getoonde moed onderscheiden met het Croix de Guerre met Palm.
Zijn eenheid valt terug op Frankrijk en komt via Brest in de Bretagne, inscheping 18 Juni 1940, in Plymouth Engeland terecht.

23-06-1940 – 29-06-1940
De keuze is of samen met De Gaulle en de zgn. Vrije Fransen of terug naar Afrika.
De definitieve lijst wordt opgesteld op 29 Juni 1940.

De Legionairs die besloten hebben terug te kregen naar Afrika vertrekken op 1 Juli 1940 naar Bristol en komen op 10 Juli 1940 in Casablanca aan.
De Legionairs die besloten hebben zich bij de Gaulle aan te sluiten la « dissidence » worden ondergebracht in een nieuwe eenheid de 14e DBLE, deze eenheid vertrekt op 29 Augustus naar Liverpool.

Na het Legioen

Bob Michels weigert echter beide en dat komt hem op zes weken internering te staan [1].
Internering waarschijnlijk in Swanwick Camp, No 13, in Derbyshire.

08-1940

“Einde” internering van Bob Michels begin Augustus 1940.

13-09-1940 (Vrijdag)
Bob Michels en nog 5 andere oud-legionairs worden benaderd door een Nederlandse officier i.e. Kapitein L.J.A. Schoonenberg die vraagt of zij mogelijk dienst zouden willen nemen bij de Nederlandse troepen in Groot-Brittannië.

In een brief van 17-09-1940 van de Kapitein L.J.A. Schoonenberg aan de Minister van Defensie London, bericht Schoonenberg de Minister over enkele Nederlandse ex-legionairs die zich op dat moment in Engeland bevinden en mogelijk dienst zouden willen nemen bij de Nederlandse troepen in Groot-Brittannië. [3]

Schoonenberg schrijft :

"Deze zes ex-legionaires hebben deel uitgemaakt van een brigade van het Fransche Vreemdelingen Legioen welke naar Narvik werd gezonden om aan de campagne aldaar deel te nemen.

Na de ontruiming van Noorwegen door de Geallieerden zijn de restanten van de Brigade naar Frankrijk getransporteerd van waaruit zij, na een kortstondig verblijf aldaar naar Engeland werden overgebracht om tenslotte in Hayes Camp te worden gestationeerd.

Na den Fransch-Duitschen wapenstilstand zijn de verbintenissen van de legionaires met den Fransche staat ontbonden verklaard.

Ten aanzien van de ex-legionaires is als volgt gehandeld.

Een gedeelte, dat de wensch daartoe te kennen had gegeven, is op transport gesteld naar Frankrijk. Een bescheiden aantal heeft zich aangesloten bij Generaal de Gaulle.

De geringe animo om zich te scharen onder den banier van de Generaal de Gaulle was volgens de verklaring van de Nederlanders te wijten aan het lafhartige gedrag der Fransche Officieren in Noorwegen.

Uit de ex-legionaires van respectievelijk Poolsche, Czechische en Belgische nationaliteit is door Officieren van de betrokken landen een keuze gedaan voor opname in de strijdkrachten van die landen.

Michels Robert (naam in het Legioen Michels, Cornelis); geboren 18 November 1916 (volgens de Engelsche gegevens 1912); heeft zich bij het Legioen verbonden 27 Juli 1937; reden hiervoor: familie moeilijkheden; ex-dienstplichtig sergeant 8 R.I. lichting 1936.
Is genegen bij de Nederlandsche troepen in Groot-Brittannië dienst te nemen.

Wat er precies tussen Schoonenberg en Michels voorvalt is niet bekend, wel dat Schoonenberg, Michels in dezelfde brief kwalificeert als:
“Uitgesproken ongunstig type”.

Schoonenberg bericht verder:

”Bij het onderzoek bleek dat de betrokkenen reeds geheel waren ingelicht omtrent de mogelijkheid dienst te nemen bij het British Foreign Pioneer Corps en dat zij hun houding reeds gedeeltelijk hadden bepaald, Van Britsche zijde werd veel spoed met deze aangelegenheid betracht aangezien op Zaterdag 14 September d.a.v. de betrokken al dan niet hun verbintenis net dit Corps moesten tekenen. Bij informatie bleek dat […] Michels, R. […] zich inderdaad bij dit Corps hadden verbonden; Michels, die zich aanvankelijk voor de Nederlandsche troepen had verklaard; heeft dus te elfder ure zijn besluit gewijzigd.
Gezien de zeer ongunstige indruk, welke hij maakte kan dit moeilijk als een verlies worden beschouwd.”

En zo komt Bob Michels dus bij het Pioneer Corps.
In een interview in 1981 vat hij het zelf als volgt samen:
“Hij [Michels} wordt benaderd door een Engelse officier en die bombardeert hem tot geallieerd militair [1].

Militaire loopbaan Bob Michels na het Legioen

 

Bronnen

[1] De Groene Baret van juni 1981
[2[ De Groene Baret September 1991
[3] Nationaal Archief Den Haag
[4] Familie Michels