Legionairs in de Koninklijke Nederlandse Brigade "Prinses Irene"

Mei 1943, na het einde van de strijd in Tunesië, begint de Nederlandse regering een actieve campagne Legionairs van Nederlandse herkomst uit het Franse Vreemdelingenlegioen ontslagen te krijgen zodat deze in dienst te kunnen treden van de Nederlandse strijdkrachten. Uiteindelijk komen na veel inspanningen, aangezien de Franse Autoriteiten niet bijzonder veel medewerking verlenen, ongeveer 70 Legionairs beschikbaar.
Het merendeel hiervan wordt ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade "Prinses Irene".
Voor zover tot nu toe bekent worden deze Legionairs bijna allen ingedeeld bij Gevechtsgroep III, met name het tweede peloton van onder bevel van de uit Zuid-Afrika afkomstige luitenant Cornelis Buisman.
Een groot deel van deze mannen kreeg door dienst te nemen van de Nederlandse strijdkrachten hun Nederlandse Staatsburgerschap weer terug, zie
Staatsblad 4 september 1944

 

Lijst van Nederlandse oud-legionairs die dienden in de Koninklijke Nederlandse Brigade "Prinses Irene" [niet volledig]

 

 

Naam

Voornamen

Onderdeel

Link

1

Antonisse

Willem Adriaan

Gevechtsgroep III

Antonisse, Willem.html

2

Bol

Gerardus

Gevechtsgroep III

 

3

Bousch

Lambert

Gevechtsgroep III

 

4

Broere

William

Gevechtsgroep III

 

5

Cense

Willy Gerrit

 

Cense, Willy.htm

6

den Breejen

Nico

 

 

7

Garnier

Johannes Willem

Gevechtsgroep II [III]

Garnier, Johannes

8

Heesakkers

Jean Louis

Recce

Heesakkers, Jean

9

Hellemons

Johannes Leonardus

Gevechtsgroep III HQ

 

10

Houtepen

Frederik David

Gevechtsgroep III

Houtepen, Frederik

11

Hugens

Hendrik Estevan

Gevechtsgroep II

 

12

Huybechts

Antonius Augustinus Cornelius

Gevechtsgroep II

 

13

Koenraats

Wilhelmus

Gevechtsgroep III Recce

 

14

Kroes

Jospeh Cornelis

Gevechtsgroep II

 

15

Lieske

Heinz

 

Lieske, Heinz.htm

16

Pistorius

Willem Theodoor Jacob

Gevechtsgroep II

 

17

Plate

Johannes Bergardus Alphonsus

Recce

 

18

Richels

Marinus

Gevechtsgroep III

 

19

Royen

Joannes Hubertus Maria

Gevechtsgroep III

 

20

Saager

Johan Jochem

Recce/aanv. tr

 

21

ten Böhmer

Hendrikus

Gevechtsgroep I

 

22

ter Haak

Jacobus

Gevechtsgroep III

 

23

van Biljouw

Arie

Gevechtsgroep II
Supp gp

van Biljouw, Arie

24

van de Doef

Petrus Johannes Maria

Gevechtsgroep II

 

25

van de Pas

Johan A.A.

Gevechtsgroep III

 

26

Van den Bergh

Johannes Theodorus Leonardus

 

van den Bergh, Johannes

27

van Linden

J.H.

Gevechtsgroep I

 

28

van Opdorp

Franciscus

Gevechtsgroep I

 

29

Vos

Adriaan Cornelis

 

Vos, A.html

30

Willemsen

Albertus

 

Willemsen, Albertus.htm

 

In het blad “De Vaandeldrager” beschrijft “hospik” P.J.H. Gelissen zijn ervaringen met een groep van 16 oud-legionairs van Gevechtsgroep III, "Het vergeten onderdeel”.
Den Breejen en Van de Pas worden met naam genoemd.
Met de Sergeant Bauch wordt zeer waarschijnlijk Bousch bedoelt.

 

Gevechtsgroep 3 [ Gevechtsgroep III ]
Organisatie Tirailleurpelotons

 

Commandant

Rang

Eenheid

Bijzonderheden

W.A. Kampinga

1e luitenant

C. 1e Peloton

26-10-1944 gewond bij Tilburg

C. Schoonen

Serg. Maj. Instr.

C. 1e Peloton

na 26-10-1944

C. Buisman

1e luitenant

C. 2e Peloton

 

J. v. Golen

1e luitenant

C. 3e Peloton

31-03-1945 naar comp. Aanvullingstroepen

W. Dill

1e luitenant

C. 3e Peloton

na 31-03-1945

Oproep
Wie heeft er meer informatie over het tweede peloton van Gevechtsgroep III en in het bijzonder over 1e luitenant Cornelis Buisman ?

 

Reacties
E-mail NLLegioen@hotmail.com

 

Citaten betreffende de oud-legionairs in de Brigade “Prinses Irene”

“Spanningen veroorzaakten ook de 50 legionairs uit het Franse Vreemdelingenlegioen. Bij de werving zou hen beloofd zijn dat zij in Engeland hun Nederlanderschap zouden terugkrijgen, waardoor zij dit gevreesde legioen de rug toekeerden. Het waren uitblinkers op militair gebied, maar zodra ze waren teruggekeerd van de oefeningen ontstonden er problemen en was er geen discipline meer te bespeuren: stropen, vechtpartijen e.d..”
Prinses Irene Brigade

 

“De Irene brigade werd tot 30 augustus belast met de rivierbewaking. Ook moest zij nagaan hoe de toestand was ten noorden van de Seine. Deze en de volgende dag werden patrouilles uitgezonden. Vrijwilligers, meestal ex-legionairs uit het Franse Vreemdelingenlegioen, die beschikten over goede kennis van de Franse taal, maakten zich nuttig en  staken 's nachts bij Vieux Port de Seine over, verkenden het terrein en legden ook contacten met de Franse ondergrondse, de 'maquis'. De patrouille bracht cognac en champagne mee terug, zodat op 31 augustus een heildronk op Koningin Wilhemina kon worden uitgebracht.”
Prinses Irene Brigade

 

"Het peloton van luitenant Buisman komt voor de tweede keer naar Hedel. Na de "mijnen-zuiveringsoperatie" van de vorige dag, zijn ze teruggekeerd naar Fort Crêvecoeur. Nu krijgen ze de opdracht om Hedel "grondig schoon te vegen". Het peloton bestaat voornamelijk uit oudgedienden van het Franse Vreemdelingenlegioen, dus het is hen wel toevertrouwd. De mannen gaan zeer geroutineerd te werk. In de buurt van de spoorbrug weten ze een Duitse afdeling op te rollen: vijf worden gevangengenomen, tien anderen sneuvelen.

[De actie bij Hedel - 22 - 25 april 1945 H. Sonnemans http://www.fuseliers.net/HEDEL.html]."

 

In de omgeving van Hedel hielden zich nog enkele groepjes zwervende Duitsers schuil, die regelmatig verspreid vuur afgaven en daardoor lastige hindernissen vormden. Daarom werd een peloton van gevechtsgroep III belast met de taak het voorterrein te zuiveren van Duitsers.
Dit peloton bestond voor het grootste deel uit oudgedienden van het Franse Vreemdelingenlegioen.
Zij wisten bij de spoorbrug een afdeling Duitsers onschadelijk te maken. Hierbij werden tien Duitsers gedood en vijf werden krijgsgevangen gemaakt.

Gevechtsgroep III had drie doden te betreuren;
dpl. soldaat P. Sprenkeling,
dpl. soldaat C.J. Picokrie en
dpl. soldaat J.P. Ligtvoet,

bovendien werden
dpl. soldaat R. Smit en
dpl. soldaat J .H. van Veenendaal
zodanig gewond, dat zij de volgende dag (26 april 1945) zijn overleden.

[http://www.veteranen-online.nl/won/brigade4.htm]

 

“diezelfde dag zwierven nog steeds groepjes Duitsers rond Hedel, die door hun vuur lastig waren. Een groep ex-legionairs uit het Franse Vreemdelingenlegioen, die deel uitmaakte van Gevechtsgroep 3, zuiverde geroutineerd het gebied. In de buurt van de spoorbrug lokaliseerden ze Duitse sluipschutters, die al die dagen zeer lastig waren geweest voor de overstekende Buffalo's: tien Duitsers werden gedood en vijf gevangen genomen.”
Prinses Irene Brigade

 

Er zaten kleurrijke figuren bij de Brigade, daarover zijn de veteranen het eens. Vooral degenen die uit het Vreemdelingenlegioen afkomstig waren.
"Een van hen rookte pijp", zegt Van Lienden , "en die had een tabakszak, gemaakt van de gelooide borst van een Arabische vrouw."
Een andere legionair heeft onderweg nog eens een kluis opgeblazen.
Van Lienden: "Daar zat dan wel geen flikker in, maar hij wist wel precies hoe het moest."
Hemmes:"Er waren erbij die links en rechts stalen, maar nooit van de maten."
Ter Haar: "Figuren die uitstekend werk deden bij acties, begonnen zodra we het bevrijde Noord-Nederland binnen trokken weer stiekem spullen weg te halen."

[Artikel, herkomst onbekend]

 

“Bijzonder leuk tuig”

[] Vlak voor de invasie kreeg hij [W.A. Kampinga] het commando over een peloton van “37 lieverdjes”, Nederlanders uit het beruchte Vreemdelingenlegioen. De overste Kampinga praat nog graag over deze periode. Enkele uitspraken: „Zeer bijzondere lieverdjes. Je moest ze geen straf geven, maar met een bierfles in de nek slaan. Bijzonder leuk tuig”.

Het was hoe dan ook een fanatiek groepje, dat het, eenmaal in Frankrijk geland, niet zo nauw met de spelregels' nam. Zij waren het die het eerst de Seine overstaken; zij waren het die het eerst het Albertkanaal overgingen. Ze zijn bij Arnhem geweest.
Voor zijn oorlogswerk kreeg Kampinga het befaamde Military Cross uitgereikt.
[Artikel over W.A. Kampinga, Nieuwsblad van het Noorden 22-11-1973 via Delpher]

 

De Engelandvaarder Edgar Asselberghs, die diende in de Prinses Irène Brigade, schrijft in zijn boekTussen licht en donker. 1943-'45”:
"Onze eerste man, de oud-legionair, zat voor in de carrier met zijn hoofd in zijn handen, Hij voelde weer een aanval van malaria, paludisme noemde hij dat, opkomen, mompelde iets over de Sahara, over een strafkamp in Colomb Béchar."

 

Legionairs in het bataljon 1-3 R.I.

Het bataljon 1-3 R.I. werd op 18 december 1944 als L.I.B. gevormd uit het toenmalige 3e Wachtbataljon dat reeds op 15 oktober 1944 te St. Niklaas (België) ontstond uit Nederlanders die zich door oorlogsomstandigheden in Frankrijk en België bevonden. Het onderdeel is enige tijd als "Liberated Manpower Unit" bij de 21e Army Group ingedeeld geweest waar de Britten het de naam "Paris Battalion" gaven.

De drie rivieren Maas, Waal en Rijn waarover zij later als L.I.B. terugkeerden vormden het embleem.

watermannen

 

"Ik was met mijn 16 jaar de jongste soldaat van het bataljon", vervolgt Jan zijn verhaal. "Een kindsoldaat eigenlijk. Het was een Nederlandse eenheid, maar er zaten ook Fransen uit het Vreemdelingenlegioen bij en zelfs een Duitse SS-officier, die bij ons de rang van korporaal had. We kregen een opleiding in St. Nikolaas, in een oude textielfabriek. We werden door Nederlandse mariniers en Engelse commando's afgeknepen. En als je vroeg of we niet gekeurd moesten worden kreeg je als antwoord: 'Wie niet meer kan, valt vanzelf af'. We hadden het best naar ons zin. Ons salaris was 21 gulden per week, waarvan de helft werd gespaard totdat je het leger verliet. Het was een kapitaal. Eten en kleding vrij, ja ook nog eens snoep, 100 sigaretten en tinnetjes bier per week. Ik dacht wel vaak aan thuis. We hadden van ons avontuur niets van te voren verteld.

[Capelle in de oorlogsjaren 1940 – 1945, 1944: een kerst om nooit te vergeten,  Jan en Bep van Campen blikken 60 jaar terug in de tijd]
Historische Vereniging Capelle aan den IJssel HVC - 2006

 

In het Bataljon bevonden zich ten minste twee Nederlanders die in het Vreemdelingenlegioen hadden gediend, van Leeuwen en Sgt Meurs, daarnaast waren er ook nog enkele Poolse oud-legionairs.

Bron [Jan van Campen 03.10.2006]

 

Dag Order 23 Januari 1945

 

Dag Order 23 Januari 1945

 

Den Haag 21 Augustus 1945


KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE BRIGADE “PRINSES IRENE” IIe GEVECHTSGROEP

LIJST van personeel van opgemeld onderdeel, dat verzocht heeft voorlopig in militairen dienst te mogen blijven.

 

 

 

Versie 16-10-2016